Γιατί είναι σημαντική η ορθοδοντική θεραπεία;
Τα οφέλη από μία σωστά ευθυγραμμισμένη οδοντοστοιχία είναι πολλά και ουσιώδη. Δεν είναι μόνο μια όμορφη εμφάνιση και χαμόγελο που αυξάνει την αυτοπεποίθηση, αλλά βοηθά το στοματογναθικό σύστημα να λειτουργεί πιο σωστά, δηλαδή να δαγκώνει και να μασά καλύτερα ο ασθενής, καθώς και να μιλά ορθότερα με πιο σωστή εκφορά στο λόγο του.
Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό;
Η πρώτη επίσκεψη ενός παιδιού στον ορθοδοντικό πρέπει να γίνει στην ηλικία των 7 ετών σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικάνικης Ομοσπονδίας Ορθοδοντικών (AOO).
Μέχρι ποια ηλικία μπορεί να πραγματοποιηθεί ορθοδοντική θεραπεία;
Η ορθοδοντική δεν έχει χρονολογικά όρια. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία του ασθενή, αρκεί οι γύρω ιστοί (οστό, ρίζες δοντιών, περιοδόντιο) να χαίρουν υγείας. Για το λόγο αυτό είναι βασικό να πραγματοποιούνται οι τακτικοί έλεγχοι από τον Οδοντίατρο.
Πότε να ξεκινήσει η ορθοδοντική θεραπεία;
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η ορθοδοντική ξεκινά όταν το παιδί έχει στο στόμα του όλα ή σχεδόν όλα τα μόνιμα δόντια, ανάλογα με το φύλο και την ανάπτυξή του η ηλικία κυμαίνεται από 10-12 ετών. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις κυρίως που οφείλονται σε σκελετικές δυσαρμονίες που πρέπει να επέμβει ο Ορθοδοντικός σε μικρότερη ηλικία. Για το λόγο αυτό η εξέταση ενός παιδιού πρέπει να συμβαίνει στην ηλικία των 7 ετών, ώστε να γίνει μια έγκαιρη διάγνωση ενός πιθανού οδοντοσκελετικού προβλήματος.
Είναι όλες οι ορθοδοντικές θεραπείες ίδιες;
Κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και κάθε ορθοδοντική θεραπεία σχεδιάζεται σε εξατομικευμένη βάση. Ωστόσο οι ορθοδοντικές παρεμβάσεις χωρίζονται σε 4 μεγάλες κατηγορίες:
Προληπτική ορθοδοντική θεραπεία: Για παιδιά 7-10 ετών με αρκετά νεογιλά (παιδικά) δοντάκια. Πραγματοποιούνται ήπιες και στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να αποτραπούν σημαντικά προβλήματα μελλοντικά που θα απαιτούσαν μεγαλύτερες και πιο χρονοβόρες παρεμβάσεις. Παράδειγμα είναι ένα μασελάκι για την διατήρηση χώρου σε περίπτωση απώλειας ενός νεογιλού πρόωρα.
Κατασταλτική ορθοδοντική θεραπεία: Για παιδιά με κάποια σκελετικά προβλήματα στις γνάθους. Πραγματοποιείται μία ορθοπεδική θεραπεία με κατάλληλες συσκευές (μασελάκια) κινητές ή ακίνητες (κολλημένες στα δόντια) που κατευθύνουν την ανάπτυξη των γνάθων να πραγματοποιηθεί ορθά με σκοπό να εξομαλύνει τα προβλήματα σε μεγαλύτερη ηλικία.
Επανορθωτική ορθοδοντική θεραπεία: Η κλασική θεραπεία ενός υπάρχοντος προβλήματος, για παιδιά ηλικίας 11 ετών έως ενήλικες.
Υποστηρικτική ορθοδοντική θεραπεία: συνδυασμός ορθοδοντικής με άλλες ειδικότητες, όπως περιοδοντολογία, προσθετική, για την προετοιμασία του στόματος και των δοντιών για μία επιτυχή προσθετική αποκατάσταση, ώστε να επιτευχθεί η υγεία, η αισθητική και η σωστή λειτουργία του στόματος.
Πως πραγματοποιείται μία ορθοδοντική θεραπεία;
Η ορθοδοντική θεραπεία πραγματοποιείται με τα ορθοδοντικά αγκύλια (σιδεράκια). Αυτά μπορεί να είναι ασημένια (από ανοξείδωτο χάλυβα) ή διαφανή (από κεραμικό υλικό) ανάλογα με τα θέλω του ασθενή για μεγαλύτερη αισθητική (τα διαφανή φαίνονται λιγότερο).
Σε ορισμένα περιστατικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και διαφανείς νάρθηκες (Invisalign, τύπου Invisalign) ανάλογα με την βαρύτητα του περιστατικού.
Πόσο διαρκεί μια ορθοδοντική θεραπεία;
Μια ορθοδοντική θεραπεία επειδή είναι εξατομικευμένη και ποικίλλει με την βαρύτητα του προβλήματος μπορεί να διαρκέσει από κάποιους μήνες έως λίγα χρόνια. Συνήθως διαρκεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων από 15-22 μήνες.
Στόχος πάντα είναι η επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος στο συντομότερο χρονικό διάστημα και με τον απλούστερο τρόπο για την διευκόλυνση του ασθενή.
Πόσο κοστίζει μία ορθοδοντική θεραπεία;
Το κόστος μίας ορθοδοντικής θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με την βαρύτητα του εκάστοτε περιστατικού. Σε κάθε περιστατικό το συνολικό κόστος προσδιορίζεται στο ραντεβού της αρχικής εξέτασης και οριστικοποιείται στην έναρξη της θεραπείας.
Τι συμβαίνει στο αρχικό ραντεβού;
Στο αρχικό ραντεβού πραγματοποιείται η αρχική εξέταση του ασθενή και γίνεται μία σύντομη συζήτηση όσον αφορά το πρόβλημα που υπάρχει, τον προτεινόμενο τρόπο αντιμετώπισης και το συνολικό κόστος της προτεινόμενης θεραπείας. Θα δοθεί εντολή από τον Ορθοδοντικό για τη λήψη κάποιων διαγνωστικών στοιχείων, όπως ενδοστοματικές φωτογραφίες και ακτινογραφίες πανοραμική και πλάγια κεφαλομετρική (αν υπάρχουν καλό θα ήταν αν προσκομιστούν στο ραντεβού) ώστε να σχεδιαστεί καλύτερα η αντιμετώπιση του περιστατικού.
Κάθε πότε πρέπει να πραγματοποιούνται τα ραντεβού με τον Ορθοδοντικό;
Τα ραντεβού πρέπει να γίνονται ανά τακτά διαστήματα για να ελέγχεται και να προχωρά ορθά η ορθοδοντική θεραπεία. Σε γενικές γραμμές πρέπει να πραγματοποιούνται σε διαστήματα από 4-8 εβδομάδες.
Μετά το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας τα δόντια θα παραμείνουν ίσια;
Μετά το τέλος της ορθοδοντικης θεραπείας ακολουθεί η φάση της Συγκράτησης του αποτελέσματος. Η Συγκράτηση είναι πιο σημαντική από την ίδια την θεραπεία καθώς μόνο έτσι θα είμαστε σίγουροι για την σταθερότητα του αποτελέσματος. Το πρωτόκολλο της συγκράτησης διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, ωστόσο στην πλειοψηφία πραγματοποιείται από ένα κολλημένο συρματάκι στην γλωσσική (μέσα) πλευρά των κάτω μπροστινών δοντιών και με ένα διαφανές μασελάκι για τα πάνω δόντια, με οδηγίες χρήσης του ανάλογα με το περιστατικό.